• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pakolaisongelma

Pyhtäällä on käytännön pakolaisongelma. YLEn viime viikolla julkistetussa tutkimuksessa Pyhtää leimattiin pakolaisiin kielteisesti suhtautuvaksi. Emme ole tunnistaneet soveltuvia tiloja, joihin voisimme vastaanottaa pakolaisia. Tämän vuoksi emme ole käyneet kunnassamme keskustelua pakolaisten vastaanottamisesta.

Olin viime viikolla käymässä Miehikkälän Salpa-museolla, jossa pääsee tutustumaan Salpalinjan historiaan. Mielenkiintoinen tieto oli, että lähes tuhat vapaaehtoista ruotsalaista oli rakentamassa linjaa (joka muuten on kaikkien aikojen suurin rakennustyömaa Suomessa). Ruotsin valtio myös lahjoitti 235 miljoonaa markkaa linnoitustyöhön. Toisen maailmansodan aikana Ruotsi oli suurin suomalaisten pakolaisten vastaanottaja; 72.000 lasta lähetettiin pois sodan jaloista naapurimaahamme.

Viime päivinä on vahvistunut tunne, että Suomi ei voi katsoa syrjästä vaikkapa syyrialaisten sotaa paenneiden hätää. Asenteet ovat kuitenkin vahvasti jakautuneet; pakolaisten vastaanottamista vastustavat ovat edelleen vahvasti äänessä (erityisesti sosiaalisessa mediassa), kun taas pakolaisiin myötätuntoisesti suhtautuvat ovat entistä enemmän tulleet esiin. Emme voi kyynisinä todeta, että asiat tulee laittaa kuntoon lähtömaassa. Eivät ruotsalaisetkaan näin ajatelleet yli 70 vuotta sitten.

Maahanmuuttokeskustelussa menevät iloisesti sekaisin eri syistä maahan tulijat. Toisilla on hätä, toiset hakevat parempaa elämää. Jotkut tulevat töiden perässä, toiset opiskelemaan. Eräs asia on selvä. Ylläpitääksemme edes jonkinlaista hyvinvointivaltiota, me tarvitsemme maahanmuuttajia. Vuoteen 2010 asti taloutemme kasvoi kahden tekijän avittamina: väkiluvun kasvun ja tuottavuuskehityksen. Sen jälkeen kasvun moottorina on ollut vain tuottavuuskehitys, joka sekin on yskinyt. Jotta minun ja lasteni eläkkeet pystytään maksamaan, on syytä haluta uusia suomalaisia myös rajojen takaa.

Pyhtäällä on suhteellisen vähän maahanmuuttajia. Meillä vieraskielisten osuus on alle 3% väestöstä, kun esimerkiksi naapurikaupungillamme Kotkalla luku on yli 8%. En usko Pyhtään pienen osuuden olevan kiinni mistään vihamielisyydestä; tänne vain ei ole tullut niin paljon maahanmuuttajia. Suuri selittäjä lienee kuntamme omakotitalovaltaisuus, jonka vuoksi vuokra-asuntoja on tarjolla suhteellisen vähän.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä.  Illalla kunnanvaltuusto.

Tiistai: Asioiden valmistelua toimistolla. Illalla sidosryhmätapaaminen.

Keskiviikko: Kuntamarkkinat. Iltapäivällä tarkastuslautakunnan kokous.

Torstai-Perjantai: Vuosilomalla


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli