• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Päivystykset repivät maakuntaa

Kolme vuotta sitten, keväällä 2013, kirjoitin siitä, että Kymenlaaksossa oltiin vihdoin päästy yhteisymmärrykseen siitä, miten erikoissairaanhoidon päivystykset maakunnassamme hoidetaan. Pitää olla keskussairaala, joka remontoidaan ja sen lisäksi Kouvolassa järjestetään suppeampi päivystys. Siis luulin yhteisen ymmärryksen syntyneen tältä pohjalta.

Keskussairaalaa pyörittää Carea, joka on Kymenlaakson kuntien omistama organisaatio, kuntayhtymä. Viime viikolla Carean yhtymäkokous päätti tiukan äänestyksen jälkeen hyväksyä sairaalan saneerausinvestoinnin. Minkähän takia asiasta piti äänestää, vaikka yhteinen ymmärrys on kehittämisestä ollut jo kolme vuotta? Tavoitteiden osalta mikään ei ole kolmessa vuodessa muuttunut, ja muut kunnat Kouvolaa lukuun ottamatta ovat seisseet sovitun takana. Harmillista kähinää.

Sillä aikaa, kun Kouvola nahistelee Kotkan kanssa päivystyskysymyksistä (Kotka muuten on sitoutunut tukemaan Kouvolaa päivystysasiassa), valtio on riisumassa Kymenlaaksolta tiettyjä kirurgisia toimenpiteitä pois. Potilaiden kannalta tämä ei ole niin dramaattista, pääsehän täältä melko nopeasti vaikkapa Helsinkiin. Sen sijaan maakunnan houkuttelevuutta tämä supistaminen ei ainakaan parantaisi. Voisi jopa syntyä laskeva spiraali, kun lääkäreitä vähennettäisiin, jonka seurauksena parhaita lääkäreitä ei enää saataisi muillekaan osaamisalueille.

Joten, pojat ja tytöt. Lopettakaa toistenne hiekkakakkujen potkiminen siellä hiekkalaatikolla ja rakentakaa yhdessä komea hiekkalinna! Nyt tarvitaan yhteistä tekemistä, ei yhteistä repimistä.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen Attendon kuukausikokous. Puolilta päivin Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Iltapäivällä kunnanhallituksen varapuheenjohtajan tapaaminen. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla Cursorin hallituksen kokous. Tämä jälkeen Kouvolaan, jossa sote-uudistuksen maakuntakierroksen Kymenlaakson tapahtuma.

Keskiviikko: Toimistopäivä, jolloin asioiden valmistelua. Iltapäivällä tarkastuslautakunnan kokous.

Torstai: Helsingissä data-center-asioissa.

Perjantai: Aamulla ICT-Kymin seurantapalaveri. Tämän jälkeen lentopaikkaan liittyvä tapaaminen. Iltapäivällä mediahaastattelu.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti