• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

PAIKALLISTA OMALEIMAISUUTTA

Sain viikon alkajaisiksi käsiini Kaakko135° kesäkilpailun tulokset. Tuon seutumme matkailubrändin nettisivulla oli käynyt peräti 5379 kävijää antamassa äänensä ”Kaakko135° hauskin tapahtuma” kilpailuun. Ylivoimaiseksi voittajaksi nousi Pyhtään Saaristomarkkinat, joka sai 67% äänistä. Tämä kodikas ja lämminhenkinen kesätapahtumamme on hurmannut kävijöitä ja muokannut Pyhtään identiteettiä positiivisesti.

Viime lauantaina Pyhtään museotoimikunta myönsi ensimmäistä kertaa kannustuspalkinnon rakennetun kulttuuriympäristön vaalimisesta Pyhtäällä. Tämän palkinnon sai Irma Roitto, joka on pieteetillä vaalinut Purolan Alakylässä sijaitsevaa Mainiemi-kotitaloaan. Talo on rakennettu 1800-luvun lopulla Terijoen huvilan malliin. Meillä on Pyhtäällä hienoja rakennuskohteita, joita suo enemmänkin nostettavaksi parrasvaloihin; luovathan ne juuri sitä pyhtääläistä omaleimaisuutta.

Sunnuntaina kävin Huutjärven koululla ”lentämässä” Pyhtään yllä. Pyhtää liittyi pari vuotta sitten matkailun kehittämisprojektiin yhdessä Virolahden ja Viron rannikon kanssa. Projektissa rakennetaan kohteista kolmiulotteinen tietokonemalli, jonka avulla voidaan lentää Pyhtään ilmatilassa tai kulkea Kaunissaaren kujilla tai kirkonkylän raitilla. Vaikka malli on vielä vähän keskeneräinen, pystyi sen avulla hienosti hahmottamaan Pyhtään kohteita ja niiden asemointia toisiinsa. Lennolla tuli tunne, että oikeasti liidetään läpi Pyhtää maisemien. Mallia tullaan käyttämään matkailutarjonnan suunnittelussa ja toivottavasti myös virtuaali-Pyhtään tarjoamisessa niille, jotka eivät paikan päälle pääse.

Rakennukset mallissa ovat toistaiseksi vain laatikoita, mutta kuka tahansa voisi luoda omasta talostaan näköismallin. Tämä vaati vain hieman paneutumista työkaluun (Google SketchUp), jonka kerrotaan olevan helppo käyttää. Laittakaahan mallit kotitalostanne työn alle, minä lupasin kokeilla kunnantalon mallintamista.

Pyhtää tarjoaa loistavat puitteet erilaisille kulttuurielämyksille. Viime viikolla käynnistimme työt ison tapahtuman luomiseksi vuodelle 2013. Kuulette tästä vielä…

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla johtoryhmä, iltapäivällä nuorten asiaa. Illalla Stockforsin tarinoiden yhteenvetoa.

Tiistai: Helsingissä, jossa mm. Kauppakamarin tilaisuus.

Keskiviikko/Torstai: Kuntamarkkinoilla.

Perjantai: Aamupäivällä Carean johdon tapaaminen Pyhtäällä, iltapäivällä yritystapaaminen ja 50v-onnittelukäynti.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

"Pyhtää lennon" johdosta, voisi olla ihan harkittua kohottaa Kirkonkylän jokimaiseman profiilia. Jos Sirius valmistuu ja majoituskapasiteettia tulee aikanaan, olisi hienoa saada kävelysiltaa tms joen partaalle. E18 tieltä ylös ja alas. Kahvilaa Loviisan Laivasillan malliin tms? Tämä edellyttää kuitenkin jotakin muuta majoitusmallia, kuin Omenahotelli tyyppiä. Epäilen, että se ei tuo ihmisiä, jotka tuovat oleskelullaan rahaa. Kotimarkkina taas on niin pieni, että talvi tappaa yrittäjän herkästi. Päällimmäisenä jäi lennosta kuitenkin mieleen kohteidemme hajanainen sijainti.