• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Ovatko valitukset pyhtääläisten etujen mukaisia?

Suomalaiseen oikeusjärjestelmään kuuluu laaja valitusoikeus julkishallinnon päätöksistä. Oikeus on perustuslain suojaama, eikä valtakunnan hallitus viime vuonna aikeistaan huolimatta nähnyt mahdolliseksi valitusoikeutta lähteä rajoittamaan.

Eräs viime vuosien tunnetuimpia valituksia liittyy Helsingin Kalasataman kehittämiseen. Yksi helsinkiläinen pystyi vuosikausia estämään miljardi-investointien käynnistymisen valituksillaan. Hän ei edes itse asu alueella. Viimein oikeusasteet totesivat päätökset laillisiksi ja valitukset kaatuivat. Niin rakennustyöt käynnistyivät noin neljän vuoden odottelun jälkeen. Olikohan tämä helsinkiläisten etujen mukaista?

Meillä Pyhtäällä on oma Kalasatamamme. Kunnanvaltuusto teki maaliskuun alussa päätöksen takauksesta kehitysyhtiöllemme Cursorille, jotta se voisi investoida yritystiloja Motellinrantaan rakentuvasta Pyhtäänlinna-talosta. Saisimme kuntaan paljon kaivattuja nykyaikaisia toimitiloja, joita Cursor vuokraisi edelleen yrittäjille. Eräs kunnanvaltuutettu hävittyään valtuustossa äänestyksen kunnan takauksesta valitti siitä hallinto-oikeuteen väittäen, että kunnan talous vaarantuu takauksen vuoksi. Sekä kunnanhallitus että valtuuston enemmistö olivat harkinneet asiaa ja todenneet, että kunnan talous ei vaarannu.

Mielestäni voi aiheellisesti kysyä, onko tämän kaltainen valitustoiminta demokratian mukaista. Jos demokraattisesti valittujen toimielinten enemmistön päätös ei miellytä, oikeuttaako se jäsenen valittamaan ”laillisuuteen” vedoten? Juridista estettä ei toki ole, mutta missä on luottamushenkilön vastuu kuntalaisille? Mitä jos kaikki luottamushenkilöt lähtisivät samalle linjalle - taitaisi olla aikamoinen sirkus, jollei ole sitä jo.

Sama valtuutettu oli muutama kuukausi aikaisemmin tehnyt valituksen myös hävittyään äänestyksessä rakennuslupa-asiassa.

Minusta demokratia on arvokas ja hieno asia, joilla kuntalaisten yhteiset edut turvataan. Valittajan toiminnan osalta voidaan kysyä, ajaako hän oikeasti pyhtääläisten asiaa. Motellinrannan tapauksessa koko hanke on uhattuna ja pahimmillaan lukuisat asunnon varaajat jäisivät ilman uutta kotia Pyhtäällä ja yritykset ilman tarvitsemiaan toimitiloja.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin tarkastuslautakunnan kokouksessa kertomassa 2017 tilipäätöksestä. Illalla elinkeinotoimikunta.

Tiistai: Aamulla seutuvaliokunta, jonka jälkeen Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Iltapäivällä Kymijoen vesi & ympäristö ry:n kevätkokouksessa Pyhtäällä.

Keskiviikko: Aamulla Cursorin hallituksen työryhmä Haminassa. Iltapäivällä seudun hankintapäivä Kotkassa.

Torstai: Helsingissä Keihässalmen kehittämisasioissa.

Perjantai: Aamupäivällä mediahaastattelu. Iltapäivällä uuden kunnanviraston suunnittelun ohjausryhmä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti