• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Osataan Suomessa palvella

Lomalla pääsee nauttimaan palveluista enemmän kuin arkena. Kun on itse palvelualalla (niin, kunta on mitä suurimmassa määrin palveluorganisaatio), sitä katsoo kiinnostuneena muiden palveluntuottajien toimintaa. Parhaimmillaan näistä voi ottaa opikseen.

Usein kuulee valitettavan sitä, että Suomessa ei osata palvella. Muutama viikko sitten luin erään mainosmiehen havainnoista hänen Saariselän reissultaan. Siellä hänen mukaansa monet toimijat menettivät businesta, kun eivät ottaneet asiakasta huomioon. Harmi heille. Toisaalta kuulee kertomuksia etelän matkoilta, joissa palvelu on loistavaa.

Edellä todetut takaraivossani tarkkailin viime viikolla Lapin hiihtolomamatkani palvelukokemuksia. Minusta ne olivat pääsääntöisesti hyviä. Ihmiset olivat ystävällisiä. He ottivat minut ja puolisoni asiakkaina hyvin huomioon. Muistivatpa he palvelutapahtuman yhteydessä myydä muitakin palveluja kuin vain sitä, mitä oltiin kysymässä.

Palveluun liittyy kaksi merkittävää tekijää: palveluprosessi sekä ihminen, joka palvelee. Prosessi on sitä organisaation päättämää asiaa, joka voi olla hyvin tai huonosti suunniteltua. Sitten on ihminen. Hän voi korvata huonon prosessin hyvällä asenteella. Tai pilata hyvän prosessin huonolla asenteella. Onneksi jälkimmäisestä ei tullut näyttöä lomamatkalla.

Palveluun liittyy vastavuoroisuus - niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Jos itse on positiivisella mielellä saa helposti hyvää palvelua. Tämä on hyvä muistaa, kun seuraavan kerran on palvelua hakemassa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen yritystapaaminen. Iltapäivällä tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien tapaaminen. Iltapäivällä Kymenlaakson maakuntauudistuksen suunnittelun ohjausryhmä Haminassa.

Keskiviikko: Aamulla Datacentre -tilaisuus Cursorilla. Iltapäivällä 30Miles-hankkeen ohjausryhmän kokous Helsingissä.

Torstai: Aamupäivällä Kuntajohtajien hallituksen kokous Helsingissä..

Perjantai: Pitkäperjantai.

 

Iloista pääsisäistä kaikille!


Olli