• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

ONKO NUORI HUKASSA?

Nuorten asiat ovat viime aikoina olleet vahvasti esillä niin valtakunnan mediassa kuin pyhtääläisessä keskustelussa. Nuorten syrjäytyminen on iso kysymys paitsi nuorelle itselleen myös yhteiskunnalle. Suomessa väestö vanhenee ja tämän vuosikymmenen aikana tarvitsemme enemmän ihmisiä töihin kuin meiltä löytyy. Tarvitaan siis myös niiden noin 50000 työ- ja opiskeluelämän ulkopuolisen nuoren panosta hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseen.

Tärkeä hetki syrjäytymisvaarassa olevien osalta on peruskoulun päättäminen. Meillä ei saisi olla yhtäkään nuorta, jolla ei ole selkeää jatkosuunnitelmaa tuossa vaiheessa – opiskelu-, työ- tai harjoittelupaikkaa. Pyhtäällä olemme tehneet työtä auttaaksemme nuoria löytämään sen oman polun peruskoulun jälkeen.

Peruskoulun päättymishetki ei kuitenkaan ole se ainoa, jossa portti syrjäytymisen tielle on vaarassa aueta. Tarvitsee vain piipahtaa lauantai-aamuna Huutjärven koulun pihalla, niin saa käsityksen nuorisoporukan harrasteista. Kohtuullisen paljon on mäyräkoiran pahveja, rikottuja pulloja ja rutistettuja tölkkejä levitetty pihalle ja parkkipaikalle. Harrastus ei aina jää roskaamiseen, vaan rohkaisujuoman ja/tai pillerien voimin puretaan energiaa vaikkapa Huutjärven rantakahvilan tuhoamiseen. Näin kävi viime viikonlopulla.

Teen yhden asian heti selväksi. Ylivoimaisesti suurin osa pyhtääläisistä nuorista on mukavaa, fiksua ja kunnon porukkaa. Mutta tuo pienehkö huligaanijengi pilaa paitsi nuorison mainetta myös asuinympäristömme viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Miksi osa nuorista sitten terrorisoi? Väitän, että kotien vanhemmuudesta tai oikeammin sen puutteesta on kyse. Nuorille ei osata asettaa rajoja. Vanhemmat ovat mieluummin nuorille kavereita kuin vanhempia; ei tule niin helposti yhteenottoja. Tai sitten ei vaan välitetä.

Voisiko kunta tehdä osaltaan jotakin? Kunta tekee paljon asioita. Koulu itsessään osallistuu kasvatukseen, on nuorisotoimea ja harrastusmahdollisuuksia. On oppilaanohjausta ja koulukuraattoria. Yhdistykset ovat kiitettävästi panostaneet nuorten asioihin. Viime vuoden syksystä lähtien on kunnanjohtajan johdolla kokoonnuttu suunnittelemaan ratkaisuja, samoin nuorilta itseltään on kysytty mitä pitää tehdä. Asioita on toimeenpantu. Myös valvontaa on lisätty. Kameravalvontaa on syytä lisätä, vaikka isovelivalvoo-yhteiskunta ei minun ihannekuvan mukainen olekaan.

Vanhemmuutta ei voi kunnalle ulkoistaa.
 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla johtoryhmä, Kotkaan kaupungin johdon tapaamiseen. Iltapäivällä vihdoin konttorihommia. Illalla tapaamaan kuntavaaliehdokkaita.

Tiistai: Aamulla juristin kanssa suunnittelemassa kehittämissopimusta E18-liittymään liittyen. Haminassa Kaakko 135 –matkailumarkkinoinnin ohjausryhmä. Iltapäivällä Sika-Siisti Pyhtää –kampanjan järjestäytymispalaveri. Päivän lopuksi tapaaminen markkinointiyrityksen kanssa.

Keskiviikko: Aamulla puheenvuoro Museopäivällä Mäntyniemessä. Iltapäivällä tapaaminen kuntalaisen kanssa.

Torstai: Aamulla tarkastelemassa Ahvenkosken alueen kehittämistä, iltapäivällä tapaaminen yrittäjän kanssa, illalla kaavoitustoimikunta.

Perjantai:  Koko päivän esimiesvalmennusta.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Olen Olli kanssasi samaa mieltä: ylivoimaisesti suurin osa pyhtääläisistä nuorista on fiksua ja kunnon porukkaa. Myös siinä joukossa, joka kokoontuu koulun pihalla. Ovat koulussa ja heillä on harrastuksia - ovat kiinni elämässä. Totta on myös se, että pieni joukko sotkee, rikkoo ja pilaa muidenkin maineen. Yhtään nuorta ei ole varaa menettää.