• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

NAAPURISOTIA

Olen saanut seurata useita tilanteita, joissa naapureiden välinen sopu on hävinnyt. Kiista naapureiden välillä on kehkeytynyt usein siitä, että toinen naapureista katsoo etuaan loukatun toisen kustannuksella. Etu voi olla esimerkiksi ikiajat käytetty kulkuyhteys, jonka naapuri omalla tontillaan sulkee. Tai se voi olla kiista siitä, kuinka paljon maata voi muokata naapurin rajan tuntumassa. Laituri voi häiritä toista naapuria. Perintökiistat maaomaisuuden jakoineen voi olla vihan siemen. Suku on usein se pahin. Naapureiden keskinäinen vihoittelu voi periytyä sukupolvelta toiselle; kiistan alkuperäinen syy on saattanut jäädä unohduksiin, mutta asiaan kuuluu jatkaa vihanpitoa. Vihanpito voi ilmetä pienenä tai isona kiusantekona naapuria kohtaan. On kuin Aku Ankka naapurinsa Tulpun kanssa eläisivät oikeasti keskuudessamme.

Vaikuttaa siltä, että saaristossa tilanteet kärjistyvät helpommin. Syynä voi olla se, että aikanaan ei ollut niin nokonuukaa, mistä polku kulki. Elettiin yhteisössä, jossa kaikki tarvitsivat toisiaan. Oli yhteisiä asioita. Kun yhteisöllisyys ja keskinäinen riippuvuus hävisivät, tuli tilalle itsekkyys. Toleranssi pieneni. Naapurin polku oman maan poikki alkoikin ottaa päähän. Viimein pyydetään yhteiskuntaa apuun ratkaisemaan kiistat.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta sellaisena kun sen tunnemme on tullut tiensä päähän. Tarvitaan enemmän toisistamme välittämistä, yhteisöllisyyttä. Toisikohan lisääntyvä keskinäinen riippuvuus myös lisää rauhaa naapureiden keskuuteen? Naapurin lehmää ei kannata tappaa, jos siitä itsekin maidon saa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä, sitten uuden teknisen johtajan Janne Kaulion kanssa asioiden läpikäyntiä (tervetuloa töihin Janne!). Iltapäivällä rakennuslupaprosessin sähköisen asioinnin esittely, jonka jälkeen yritystapaaminen.

Tiistai: Aamulla Cursorin kanssa Pyhtään elinkeinojen edistämiseen liittyvä tapaaminen. Iltapäivällä suunnittelua.

Keskiviikko: Aamupäivällä Helsingissä Kauppakamarien kuntapäivillä. Iltapäivällä seutuvaliokunta.

Torstai:  Toimistopäivä. Iltapäivällä kuntaliitosselvityksen ohjausryhmän kokous. Illalla esikoululaisten tilaisuudessa kunnanjohtajan tervehdys.

Perjantai: Aamulla Haminassa seudun elinkeinoryhmän kokous, jonka päälle seutuvaltuusto.

Lauantai: Illalla maakunnallinen yrittäjäjuhla Haminassa.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

"Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta sellaisena kun sen tunnemme on tullut tiensä päähän. " Kyllä. Meistä itsestämme on kiinni kuinka tästä eteenpäin. Muutos tarkoittaa muuttuneita tekoja ja toivotaan ettei sopeutuminen vaadi yhden sukupolven verran...