• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Myötä- ja vastamäkiä taloudessa

Ei ole vuodet veljiä keskenään. Viime vuonna Pyhtään kunta teki reippaasti ylijäämäisen tuloksen, 1,8 M€. Puolet tuloksesta selittyy kertaluonteisella erällä, mutta jo se toinen puoli on kunnalle vahva tulos.

Kuluvan vuoden tulosennuste on puolestaan 1,2 M€ alijäämäinen. Mistä moinen?

Kustannukset eivät ole ryöstäytyneet käsistä. Se on hyvä uutinen. Sen sijaan tulot ovat pienempiä kuin ennustettiin. Valtionosuuksissa Pyhtää on ollut menettäjä. Myyntituloja ei ole kertynyt niin paljon kuin oli suunniteltu. Suurin tekijä kuitenkin on pudotus verotuloissa.

Tämän vuoden kesällä on selvinnyt, että suomalaisilta perittiin viime vuonna liikaa ennakonpidätyksiä. Näin ollen kuntien verotulot vuonna 2017 olivat ”liian hyviä”. Kun mekin Pyhtäällä budjetoimme verotulojen kasvua vuodelle 2018, oli vertailupiste täten liian hyvä. Lisäksi kunnat (ja valtio) joutuvat maksamaan liikaa pidätettyjä veroja takaisin tänä vuonna, ja se näkyy ikään kuin toistamiseen kuluvan vuoden verotulolaskelmissa. Se mitä kesällä selvisi, on että Suomen kunnille tulee loppuvuonna noin 400 M€ lisälasku veronpalautuksissa.

Pitääkö olla huolissaan?

Vuoden 2018 tulos ei tule olemaan hyvä. Voidaan asia nähdä niinkin, että pyhtääläiset maksoivat vuonna 2017 jo vähän ennakkoon vuoden 2018 kunnan palveluista. Laitettiin rahaan kunnan sukanvarteen. Sinne onkin kertynyt noin 4 M€ ylijäämää ”pahan päivän varalle”. Eli ensi vuoteen mentäessä puskuria jää vielä noin 3 M€.

Uusimmat veroennusteet ensi vuodelle 2019 lupaavat jo parempaa. Tosin Pyhtään valtionosuudet tulevat edelleen pienenemään, joten budjettia rakentaessamme saamme olla tarkkoja. Kuntaveron nosto on se viimeinen keino.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä viestintätiimi. Illalla kaavoitustoimikunta.

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson sote-kuntayhtymän perustamisen ohjausryhmä. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamulla markkinointikampanjan suunnittelua. Iltapäivällä esimieskokous.

Torstai: Aamulla kaavoituksen kuukausikokous. Sen jälkeen Futuratech-hankesuunnittelua Cursorin kanssa. Iltapäivällä tapaaminen Cursorin myyntijohtajan kanssa.

Perjantai: Puolelta päivin asiantuntijatapaaminen Helsingissä. Muuten asioiden valmistelua.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

 

Lisää uusi kommentti