• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Mittasuhteita

Me ihmiset olemme suhteettomia. Isojen ja pienten asioiden suhteet menevät sujuvasti sekaisin. Tämä näkyy niin perheissä kuin yhteiskunnassa. Perheessä saatetaan nähdä vaivaa yksittäisen edullisen tuotteen eteen, vaikka matkakustannukset saattaisivat kumota hintaedun. Asunnon hankinta tehdäänkin sitten enemmän tunteella. Innostuksessa saatetaan hävitä loppuelämän tarjousmaitojen hintaetu, moninkertaisesti.

Kunnallisessa päätöksenteossa saattavat tuhansien eurojen asiat puhututtaa enemmän kuin miljoonien. Suuret asiat ovat kaukaisempia, ja kaukaa katsottuna kohteet näyttävät pieniltä.

Mitä tunteenomaisemmiksi aiheet käyvät, sen varmemmin suhteet heittävät häränpyllyä. Tuomas Enbuske kirjoitti mainiossa kolumnissa Apu-lehdessä, että jos pystyttäisiin poistamaan alkoholista seuraavat haitat, säästettäisiin välittöminä kustannuksina 4-6,5 miljardia euroa (THL:n mukaan). Ja jos laskettaisiin kaikki bruttokansantuotetta rasittavat alkoholin haittamomentit yhteen, puhuttaisiin jo 14,5 miljardin tappioista vuosittain. Jos alkoholia ei olisi, ei olisi Suomessa kestävyysvajettakaan!

Vertailun ja suhteellisuuden vuoksi voisi todeta, että  pelkästään krapulan vuoksi menetettyjen työpäivien arvo on vuodessa noin 125 miljoonaa euroa. Yhtä paljon kuin pakolaisten hoitamiseen menee rahaa.

Jos haluat pelastaa Suomen, lopeta alkoholin juominen!

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, jonka jatkeeksi yritysesittely. Iltapäivällä kaavoitustoimikunta.

Tiistai: Aamulla seudun kaavoitustyöryhmän kokous. Puolilta päivin seudun kasvuohjelman päivittämisen työkokous. Iltapäivällä seutuvaltuusto.

Keskiviikko: Aamupäivällä asioiden valmistelua konttorilla. Iltapäivällä viestintätiimi.

Torstai: Helsingissä tapaamisia elinkeinohankkeisiin liittyen.

Perjantai: Toimistopäivä - asioiden valmistelua.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli