• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

MITÄ VUOSI 2014 TUO TULLESSAAN?

Alkanut vuosi tulee olemaan mielenkiintoinen kuntien tulevaisuuden osalta. Pyhtään osalta meneillään oleva kuntaliitosselvitys Etelä-Kymenlaakson muiden kuntien kanssa valmistuu keväällä. Valtakunnan tasolla ollaan uudistamassa lakeja kuntarakenteista, kuntien valtionosuuksista, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä kuntien toiminnasta (kuntalaki). Nämä kaikki vaikuttavat merkittävästi Pyhtään tulevaisuuteen ja kykyyn vastata asukkaiden palvelutarpeisiin. Kesään mennessä lienemme viisaampia vaikutuksista Pyhtäälle.

Kävipä kuntarakenteille tulevaisuudessa mitä vain, me Pyhtäällä jatkamme aktiivista kehitystyötä asukkaidemme parhaaksi. Sähköiset palvelut tulevat tänä vuonna olemaan entistä laajemmin tarjolla asukkaiden ja kunnan välisessä asioinnissa. Tarkastelemme kumppanuuksia palvelujen tuottamisessa nykyistä enemmän. Jatkamme myös vauhdissa olevaa elinvoimatyötä tavoitteena saada kuntaamme uusia työmahdollisuuksia. Uskon, että tulevan moottoritien Siltakylän liittymän alueelta saavat pyhtääläiset jo tänä vuonna uusia palveluja.

Tänä vuonna päässevät ensimmäiset rakentajat uudelle Sammalkallion asuinalueelle toteuttamaan asumisunelmiaan.

 

Tuulivoima on herättänyt kysymyksiä, ei vähiten johtuen puolustusvoimien kannanotoista liittyen tuulimyllyjen vaikutuksiin tutkavalvontaan. Tällekin palstalle on tullut kaksi kommenttia. Vastaan tässä kommentteihin, koska niillä voi olla yleistä mielenkiintoa.

Ensimmäisessä kommentissa kysyttiin, miten on mahdollista että suunnittelua vietiin näin pitkälle, ennen kuin Puolustusvoimilta saatiin mielipide. Kyse ei ole ollut kovasta kiireestä vaan siitä, että Puolustusvoimat eivät suostuneet antamaan mitään ennakkolausuntoa yksittäisistä kohteista tai alueista, vaan he vaativat kaikkien kaavoituksen alla olevien tuulivoimaloiden kokonaisselvitystä tarkkoine sijaintitietoineen. Kokonaisselvityksen teki VTT kehittämällään salaisella tutkalaskentamallilla. Selvityksen tulos on ainoastaan Puolustusvoimien käytettävissä. Käsitys kuitenkin on, että teknisesti tutka-asia olisi suhteellisen helposti ratkaistavissa, jos vain poliittista tahtoa olisi.

Kommentissa lisäksi kysyttiin tuulivoiman kaavoitustyön kustannuksista. Ne ovat suuruusluokkaa 192.000 €, josta valtio maksaa 110.000 €.

Toinen kommentti liittyy tuulivoiman vaikutuksiin ihmisten terveyteen. Väite, että tuulivoimakaavaa olisi laadittu väärin perustein on väärä. Kenenkään intresseissä, ei edes tuulivoimatoimijoiden, ei ole vaarantaa ihmisten terveyttä. Melun vaikutuksista on käyty keskustelua, mutta nykyiset myllyt ovat vanhoja hiljaisempia ja tyypillisesti varoalueen ulkopuolella melu häviää taustakohinaan, kuten tuulen huminaan metsässä. Kaavoituksen yhteydessä on tehty jokaisesta tuulivoima-alueesta melumallinnukset jotta varmistetaan, että melurajan ylittävälle alueelle ei jää asutusta.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Loppiainen

Tiistai:  Aamulla tuulivoimatoimijan tapaaminen.

Keskiviikko: Uuden vuoden toiminnan käynnistystä toimistolla.

Torstai: Aamulla kasvukaista.fi –kuvausta. Iltapäivällä Carean kuntakokous Kouvolassa.

Perjantai: Aamulla sote-kumppanuustyöryhmän tapaaminen.

 

Hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille!

Olli

Kommentit

VTT julkaisi jo 28.11.2011 loppuraportin Tuulivoimaloiden vaikutus valvontasensoreihin, josta selvästi ilmenee tuulivoimaloiden negatiiviset vaikutukset valvontasensoreihin. Kyseinen loppuraportti on luettavissa osoitteesta: http://www.vtt.fi/files/research/ene/windenergy/tuulivaikutus_IP-vaikutukset.pdf