• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Minne menet, kunta?

Viime viikon kuntajohtajapäivillä käsiteltiin - tietenkin - maakunta- ja sote-uudistusta. Kunnat ovat tottuneet elämään jatkuvassa muutoksessa, joten tältä osin ei ole mitään ihmeellistä. Sen sijaan nykyinen tilanne, jossa kuntien ulkopuolelta johdetaan kuntiin oleellisesti vaikuttavaa muutosta on uusi. Erityisen utuiseksi lähitulevaisuuden tekee se, että maakuntauudistuksen aikataulun muuttuessa heinäkuun alussa (eli maakunnat aloittavat toimintansa 1.1.2020) moni kuntiin vaikuttava asia joudutaan aikatauluttamaan ja suunnittelemaan uusiksi.

Isolla pensselillä piirrettynä muutos on selvä. Sote-palvelut siirtyvät pois kunnan vastuulta. Jäljelle jää sivistys- ja elinvoima-asiat. Mutta niin kuin usein on, ”piru asuu yksityiskohdissa”. Miten yhteistyö kunnan ja maakunnan kesken järjestetään? Kestääkö kunnan talous tulevaisuudessa? Miten työllisyyden edistämiseen liittyvät palvelut hoidetaan maakunnan ja kunnan välillä? Korvaako valtio kunnille mahdollisesti tyhjiksi jäävistä sote-kiinteistöistä jotakin?

Vaikka muutosten läpiviennissä tietty ripeys yleensä on hyvästä, tuo vuoden jatkoaika valmisteluun varmasti mahdollisuuden kaivattuun huolellisuuteen.

Pyhtään osalta olen rauhallisin mielin. Olemme jo toteuttaneet oman sote-uudistuksen vuonna 2014 päättämällä valita kumppani tuottamaan sote-palvelut. Jatkossa Attendo on sitten maakunnan, ei Pyhtään kunnan kumppani.

 

Tavataan Pyhtään Saaristomarkkinoilla perjantaina ja lauantaina!

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä Stockforssissa yritystapaaminen.

Tiistai: Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Puolilta päivin Kymenlaakson valmiusryhmän kokous Kotkassa. Iltapäivällä kaavoituksen kuukausikokous.

Torstai: Aamulla tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Aamupäivällä seutuvaliokunta.

Perjantai-Lauantai: Pyhtään Saaristomarkkinat Lököressä.

 

Hyvää Pyhtää-viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti