• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

MIKÄ IHMEEN PYHTÄÄ?

Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana tavannut henkilökohtaisesti noin 2000 ihmistä erilaisissa kokouksissa ja muissa tapaamisissa. Suurin osa näistä on päättäjätapaamisia lähinnä pääkaupunkiseudulla. Olen ottanut tavakseni kysyä näiltä ihmisiltä, mitä he tietävät Pyhtäästä. Jos eivät tiedä mitään, olen pyytänyt edes arvaamaan missä Pyhtää sijaitsee.

Tulos noin 2000 pääkaupunkiseudulla vaikuttavan päättäjän joukossa on musertava: noin 95%:lla ei ole pienintäkään aavistusta siitä, millainen kunta Pyhtää on, ja missä se sijaitsee. Kun olen pyytänyt arvaamaan, sijoittaisi valtaosa kuntamme jonnekin Tampereen taakse Pirkanmaalle tai Etelä-Pohjanmaalle. Ne 5%, jotka tietävät Pyhtään olevan ’Porvoon suunnalla’ yleensä tietävät sijainnin tarkemminkin.

Mielenkiintoista on muuten se, että Ruotsinpyhtää tunnetaan huomattavan paljon paremmin.

Onko sillä sitten väliä, tiedetäänkö Pyhtäästä mitään?

Harkitsisitko sinä kodin tai yrityksen perustamista paikkaan, josta et tiedä mitään, et edes sijaintia? En minäkään. Jos haluamme houkutella Pyhtäälle uusia yrityksiä ja asukkaita, on meidän kerrottava itsestämme. Me kuntana ja seutuna teemme markkinointityötä, mutta haastan jokaisen pyhtääläisen toimimaan kuntamme markkinointinaisena tai –miehenä.

Pyhtäästä kehtaa kertoa!

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä, sitten tapaaminen liittyen asuinympäristömme kehittämiseen. Illalla uuden kunnanhallituksen ensimmäinen kokous – järjestäytymisasioita.

Tiistai: Aamulla maakaupan kauppakirjan allekirjoitus, aamupäivä toimistolla. Iltapäivällä työpaja kunnan kotisivu-uudistuksesta.

Keskiviikko: Aamupäivällä Kaakko135° luontomatkailun kehittämisen ohjausryhmä. Iltapäivällä valmistelua toimistolla. Illalla Pyhtään Yrittäjän ry:n hallituksessa keskustelemassa Y4-yhteistyöstä.

Torstai: Aamulla toimistolla, iltapäivällä Helsingissä Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa Pyhtään kahden kehittämisprojektin aloitustilaisuudessa. Opiskelijatyönä tulemme tarkastelemaan ikääntyneiden palvelujen kehittämistä sekä omakotirakentajien palveluja.

Perjantai: Aamupäivällä investoritapaaminen, iltapäivällä Venemessuilla Saaristoasiain neuvottelukunnan osaston avajaisissa (Pyhtää ja Kaakko135° on mukana osastolla).

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Näin entisenä stadilaisena on helppo ymmärtää tuo tietämättömyyden perusta. Pyhtää ei vain yksinkertaisesti nykyisessä muodossaan pysty kilpailemaan asukkaista pääkaupunkia ympäröivien kuntien kanssa, jolloin kiinnostus kuntaa kohti on myös olematon. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Pyhtää voisi olla erittäin houkutteleva vaihtoehto pääkaupunkiseudun yhä kasvaville asuntojen hinnoille, jossa tavallisen työläisen unelma omakotitalosta elää hyvinkin syvällä pankinjohtajan takataskussa. Asuntojen edullinen hintataso yhdistettynä miellyttävään kyläyhteisöön oli ainakin se syy, millä meidän perheemme muutti pois pääkaupunkiseudulta. Tosin on meillä mielestäni paljon parannettavaakin. Omalla kohdallamme (7 vuotta sitten) arvelua herättivät joukkoliikenneyhteyksien ja kevyenliikenteen väylien puutteet, joihin kaikki pääkaupunkiseudulla asuneet ovat tottuneet. Rehellisyyden nimissä on todettava, että mikäli allekirjoittanut olisi ollut jossain ns. "säännöllisissä töissä" (olisin itse joutunut kustantamaan päivittäiset työmatkani vs. matkasin töihin 6 krt vuodessa yhtiön laskuun) niin Pyhtääkin olisi säästynyt mieliharmilta ts. emme olisi koskaan edes harkinneet muuttoa tänne. Kunnan sisäisen joukkoliikenteen / kevyen liikenteen mahdollisuuksia parantamalla, sekä tarjoamalla pääkaupunkiseudulla työskenteleville edullisen ja viihtyisän työmatkan nousisimme kilpailemaan asukkaista Sipoon, Espoon ja Vantaan kanssa. Muuttoliikkeen aloittavan sopivan viimeisen porkkanan löytäminen pääkaupunkiseudun terveyskeskuksien jonoihin kyllästyneille ei enää pitäisi olla kauhean suuri ongelma.