• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

MATKAILUA

Olen yleensä mieluusti hiihtänyt tai lasketellut talvilomalla, joko Pyhtäällä tai Levillä. Tänä talvena en saa hiihtää, koska oikea olkapääni operoitiin tammikuussa. Niinpä suuntasin lomallani lämpimään, Thaimaan Phuketiin.

Phuket elää matkailusta. Myös oma seutukuntamme kaakkoisessa Suomessa on päättänyt satsata matkailuelinkeinojen kehittämiseen isosti. Olisiko meillä jotain opittavaa Thaimaan matkailumenestyksestä?

Thaimaan ykkösmatkailuhitti on lämpö. Sitä riittää, joskus yltäkylläisesti. Toinen, ainakin rantalomakohteiden vetonaula on luonto. Karon Beachin upeaa hiekkarantaa riittää kilometritolkulla. Kolmas lienee tietty Aasian eksotiikka, kulttuuri ja hyvät ruuat. Thaimaalaisia sanotaan hymyn kansaksi, mutta tätä ominaisuutta tarjoiltiin niukasti massalomakohteessa.

Löydän Thaimaasta matkailun näkökulmasta varjopuoliakin. Se on kaukana, ainakin eurooppalaisista, joita siellä näkyi eniten. Tosin kiinalaisten osuus oli jo melkoisen suuri ja arvatenkin kasvussa, kuten joka puolella. Ravintolat, kaupat ja palvelut ovat monasti rakennuksissa, jotka määrättäisiin suomessa käyttökieltoon. Liikenne tuntui välillä formula-kisalta.

Thaimaalaiset ovat todella osanneet luoda tarjontaa turisteille. Majoitusta löytyy monen tasoista, ruokaa saa joka puolelta. Tavaratarjonta on melkeinpä ahdistavaa. Hemmottelupalveluja, kuten hierontaa ja jalkahoitoja tarjotaan rannoilla ja kylillä. Retket kiinnostaviin kohteisiin ovat tuotteistetut. Ainoa asia, josta oli niukkuutta viikkoni aikana oli yllättävä: korkeatasoiseen ravintolaan piti varata pöytä hyvissä ajoin, vaikka muuten syömään pikemminkin vedettiin kadulta. Lomalla ei nuukailla.

Meillä Kaakossa on myös tarjolla eksotiikkaa. Luonto on vahvasti läsnä. Vuodenajat ovat erilaisia. Historia idän ja lännen porttina tarjoaisi tuotteistamiselle oivan alustan. Se, että suomessa asiat toimii ja on siistiä, saattaa jollekin olla tylsää, mutta uskon monien arvostavan suomalaista säntillisyyttä. Toki tässä voisi laittaa vähän itsensä peliin, kuten Lapissa on osattu tehdä saamelaiskulttuurin kautta. Meillä on jo nyt paljon kohteita, joita ylpeänä kehtaa esitellä turisteille. Näidenkin tuotteistaminen on vielä vaiheessa. Majoitus- ja ravintolapalveluja on liian vähän. Tilanne on korjaantumassa, kun monet seutumme kehitysprojektit konkretisoituvat rakentamiseksi. Elämyspalveluita pitää saada joka vuodenajalle. Kaupat eivät saa mennä kiinni lauantaina klo 13 ja ravintoloihin pitää päästä myös illalla. Tarjonta luo kysyntää.

Emme tule olemaan Phuketin kaltainen massaturismikohde. Silti uskon meillä olevan erinomaiset mahdollisuudet houkutella ei vain suomalaisia ja venäläisiä matkailijoita, vaan myös kauempaa. Olemmehan aivan Helsingin lentoaseman vieressä (istuimme Thaimaassa bussissa kolme tuntia matkalla lentoasemalta hotellille). Keskeinen onnistumisen edellytys on yhteistyö yli kuntarajojen, yhteisen tarjonnan ja markkinoinnin luomiseksi.  Kun menin Thaimaaseen, en edes tiennyt meneväni Karon'in kuntaan.

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin kuntaliitosselvityksen elinvoimaryhmä. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai:  Toimistolla purkaen lomien aikaisia asioita.

Keskiviikko:  Mahdollinen käynti Helsingissä liittyen valtion uusiin TYP-palveluihin.

Torstai:  Valmistautuminen esimiesvalmennukseen.

Perjantai:  Toimistopäivä

Hyvää helmikuun viimeistä viikkoa kaikille!

Olli