• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

LYHYT JUTTU

Viikonlopun Hesarissa oli herättävä juttu: yhä useampi suomalaisnuori ei osaa lukea. Peruskoulusta valmistuu Suomessa noin 6000 nuorta, jotka ymmärtävät ja omaksuvat tekstiä niin heikosti, että eivät selviydy edes arkisista tilanteista. Noin 10% ikäluokasta, useimmiten poika kuin tyttö.

Ilmiön taustalla arvellaan muun muassa olevan sosiaalinen media, jossa tapana on viestiä rennolla kielenkäytöllä ja lyhyesti. Yhä useammin viestit ovat kuvia, hymiöitä tai videoita. Lyhyitä juttuja.

Sen lisäksi, että tekstin ymmärtäminen voi olla osalle nuorisoa haasteellista myös tekstin tuottaminen on sitä. Isot alkukirjaimet unohtuvat, pilkut hakeutuvat satunnaisiin paikkoihin ja lauserakenteista tulee vaikeasti hahmotettavia.

Moni nuori turvautuukin kirjoittamisessa äidin, siskon tai tyttöystävän apuun, kun pitää vaikkapa työnhakuilmoitus laatia. Jos työpaikka aukeaa, kukahan siellä on kirjallisissa tehtävissä auttamassa?

Tässä on pohdittavaa, miten lukuinnostuksen saa sytytetyksi nuorison joukossa. Koulu tekee osaltaan työtä lukemisen hyväksi. Lapsena kotona annettu malli lähtien satukirjojen lukemisesta voi olla se kipinä lukuinnostuksen sytyttämiseksi.

                                   

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä Sadan Tammen Metsän muistolaattojen paljastustilaisuus. Tämän jälkeen Kymenlaakson kuntajohtajien kokous.

Tiistai: Aamulla sisäinen palaveri tukipalveluista. Iltapäivällä Carean kuntakierros-tapaaminen Pyhtäällä.

Keskiviikko: Aamupäivällä yritystapaaminen, muuten toimistolla.

Torstai: Motellinrannan kehittämiseen liittyvä tapaaminen Mikkelissä.

Perjantai: Toimistopäivä - asioiden valmistelua.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti