• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

LUOTTAMUS

Luottamus ansaitaan. Näinhän sitä sanotaan. Luottamus rakentuu ajan kuluessa. Luottamus perustuu uskoon, että toinen puhuu totta ja lunastaa lupauksensa,ei petä. Epäluottamuksessa asia on sitten päinvastoin. Tai ainakin niin, että toinen ei usko toisen puhuvan totta, vaikka puhuisikin. Jos ihminen epäilee toisen moraalia ja aikeita, ei siitä luottamusta synny.

Kunnan ylin päätöksenteko on järjestetty luottamushenkilöiden varaan. Asukkaat ovat luovuttaneet luotetuille vallan. Lähtökohta siis on, että asukkaat luottavat luottamushenkilöihin niin, että nämä tekevät asukkaiden kannalta hyviä päätöksiä.

Kunnissa on myös virkamiehiä (tai virallisemmin viranhaltijoita). He käyttävät julkista valtaa. He valmistelevat päätökset luottamushenkilöille.

Virkamiehet toimivat virkavastuulla, joka on ankarampi kuin yleinen oikeudellinen vastuu. Virkamies vastaa itse siitä, että virkatoimensa ovat lainmukaisia.

Mielenkiintoista on virkamiesten ja luottamushenkilöiden keskinäinen luottamus. Päätöksenteosta ei tule mitään, jos luottamushenkilö epäilee virkamiehen toiminnan laillisuutta tai hyviä tarkoitusperiä. Pahimmillaan tämä johtaa toiminnan ja kehityksen halvaantumiseen. Esimerkkejä näistä löytyy.

Hyvin toimivan kunnan elinehto on luottamus. Kuntalaisten luottamus siihen, että luottamushenkilöt ajavat hyviä asioita kuntalaisten kannalta. Luottamushenkilöiden luottamus siihen, että virkamiehet tavoittelevat hyvää kunnan ja kuntalaisten kannalta.

Pyhtäällä luottamuksen ilmapiiri on hyvä ja asioita on saatu viedyksi eteenpäin. Kuntalaisten vuoksi toivon, että näin on myös tulevaisuudessa.

                                   

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus sekä hallintojohtajan haastatteluryhmän kokous.

Tiistai: Aamulla yrittäjäaamukahvit. Puolilta päivin kaavoituksen budjetointia. Iltapäivällä kaavoituksen kuukausipalaveri.

Keskiviikko: Aamulla yritystapaaminen Motellinrannan rakentamiseen liittyen. Iltapäivällä seutuvaltuuston kokous ja seminaari (peruttu, jolloin käytän ajan asioiden valmisteluun).

Torstai: Helsingissä, jossa mm. kuntajohtajien kokous.

Perjantai: Elinkeinostrategiatyön valmistelua.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti