• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KYLIEN PYHTÄÄ

Pyhtäällä on 30 kylää. Aika iso määrä 5400 ihmisen kunnalle. Kylien runsaus on rikkaus pyhtääläiselle kulttuurille, sillä jokaisella kylällä on omat piirteensä.

Asujamistoltaan suurimmat kylät ovat Siltakylä-Huutjärvi-Heinlahti ja Kirkonkylä, jotka ovat aikanaan syntyneet Kuninkaantien varteen. Kirkonkylä oli aikanaan pitäjän keskus, mutta Stockforsin tehtaan lopettaminen ja Huutjärven seudun aktiivinen kaavoitus siirsivät painopistettä itään.

Selvää on, että kaikkia 30 kylää ei tällä väestöpohjalla pysty kehittämään samalla tavalla. Palvelukeskittymänä on keskustaajama, joka on muodostunut Siltakylän-Huutjärven alueelle. Toisena kehitysalueena on Kirkonkylä.

Kunta osti viime vuonna maata Kirkonkylältä kirkon pohjoispuolelta joen rannasta. Tämä mahdollistaa kaavoitustyön käynnistämisen uusien korkealuokkaisten asumispaikkojen luomiseksi kylälle elvyttäen jo hieman nuutunutta yleisilmettä. E18-moottoritien myötä tulevat uudet palvelut osaltaan tuovat lisää elinvoimaa Kirkonkylälle.

Muiden kylien kehityksestä mainittakoon Purolan kevyen liikenteen raitin rakentaminen, joka tuo turvallisuutta jalankulkijoille ja pyöräilijöille ja mahdollistaa mm. Munapirtin kehittämisen.

Eräs tärkeä pienten kylien vetovoimatekijä on yhteisöllisyys. Kyläyhdistykset järjestävät tapahtumia kooten kyläläisiä yhteen. Esimerkeistä parhaimpia on Hirvikoski, jossa on aktiivisesti tuettu kyläkoulun olemassaoloa talkoiden muodossa.

Jos etäällä keskustoista olevissa kylissä palvelut on haettava kauempaa, elämän laatu on puolestaan läsnä lähellä. Luonto, rauha, väljyys, historia ovat tyypillisesti asioita, joita kylillä on tarjolla. Autot ovat kehittymässä vähäpäästöisiksi, jolloin tulevaisuudessa kestävää kehitystä on myös kylillä asuminen. Tietoliikenne mahdollistaa jo nyt työnteon kotoa käsin, olipa koti sitten Huutjärvellä tai Vastilassa.

Eläköön kylät!


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla Pyhtään kunnan johtoryhmä. Aamupäivällä vielä yrittäjätapaaminen. Iltapäivällä valtuuston kanssa tutustuminen Huutjärven koulun 3D-tulostushankkeeseen. Illalla kunnanvaltuusto.


Tiistai:  Aamulla Kaakko kasvuun –ohjausryhmä. Puolilta päivin Huutjärven koululla teknologiatapahtumassa. Iltapäivällä viestintätiimin kokous ja kiinteistöjen ylläpidon ulkoistuksen esiselvityksen läpikäynti.


Keskiviikko:  Valmistelua toimistolla  


Torstai:  Vapaalla


Perjantai: Pitkäperjantai

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Olli

Kommentit

Koska Purolan kevyen liikenteen raitin rakennustyöt alkaa ja loppuu ?
Rakennustyöt alkaa heinä-elokuussa 2014 ja työ valmistuu 2014 aikana.