• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KUNTAJOHTAMISTA

Olin viime viikolla kuntajohtajapäivillä Kuopiossa. Paikalla oli kaksi kolmasosaa Suomen kunnanjohtajista. Oli hyvä tilaisuus tehdä Pyhtäätä tunnetuksi tässäkin porukassa. Ilahduttavaa päivillä olivat korkeatasoiset alustukset. Kaksi kuumaa aihetta kirvoittivat yleisön keskusteluun: kuntien talous ja suuri kuntauudistus.

Kuntien talous on pinkeänä läpi Suomen. Huolestuttavaa on se, että tuottavuuskehityksessä kunnat ovat viime vuosina olleet surkeita. Siinä, missä muu yhteiskunta, erityisesti yritysmaailma, on kyennyt uusiutumaan ja kehittämään toimintaansa, kuntien tuottavuuskehitys on ollut olematonta. Ei siis olla riittävästi kehitetty palveluja, prosesseja, hallintoa. Eikä erityisesti ole kyetty ottamaan tietotekniikkaa käyttöön. Näin ei voi jatkua, kunnat eivät vaan voi pärjätä ilman toiminnan merkittävää kehittämistä. Tämä sama pätee Pyhtääseen. Meillä on paljon tehtävää esimerkiksi sähköisen asioinnin puolella tai vaikkapa etälääketieteessä tai kotihoidossa. Päättäjiltä vaaditaan rohkeutta uudistaa, ei vain kritisointia tyyliin ”ennen oli kaikki paremmin”. Meiltä virkamiespuolueen edustajilta puolestaan tarvitaan näkemystä kehittämisen paikoista. Ja kansalaisilta (eli kuntalaisilta) puolestaan aktiivisuutta ottaa enemmän vastuuta omasta elämästään ja hyvinvoinnista; yhteiskunta ei yksikertaisesti pysty suoriutumaan tehtävistään kuten aikaisemmin väestön ikääntyessä. Joten kaikkien uudistumista tarvitaan.

Kuntien talouden ylivoimaisesti suurin potti on sosiaali- ja terveyspalveluissa; Pyhtäällä yli 65%. Mielenkiintoisen keskustelun kävin Rääkkylän kunnanjohtajan kanssa. Rääkkylä teki pari vuotta sitten sopimuksen terveysalan yrityksen kanssa koko sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta. Samalla he irtisanoivat sopimuksen sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä. Mitä tapahtui: kuntalaiset alkoivat päästä nopeammin lääkäriin, joka vieläpä löytyi läheltä. Palvelu parani ja kuntalaiset ovat tyytyväisiä. Samalla kustannukset vähenivät vuositasolla lähes miljoona euroa, joka tällaiselle 2500 asukkaan kunnalle merkitsee yli kahden kunnallisveroprosentin säästöä! Olisikohan muilla kunnilla tästä jotakin opittavaa?

Suuri kuntauudistus oli se toinen kuuma aihe. Hallituksen tavoitteena on, että ensi vuoden toukokuussa tulee voimaan kuntarakennelaki. Suomeksi tämä tarkoittaa, että lailla määritellään ne kriteerit, joiden perusteella kuntien on selvitettävä mahdolliset kuntaliitokset. Me Pyhtäällä joudumme selvittämään oman kuntamme tulevaisuuden osana suurempaa kokonaisuutta. Löytyykö selvityksestä pyhtääläisten kannalta nykymallia parempi vaihtoehto, selviää toivottavasti selvityksen jälkeen. Ensi vuosi on tältä osin tärkeä vuosi pyhtääläisten kannalta.


Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla uuden teknisen johtajan, Saila Könösen toivottaminen tervetulleeksi, sitten johtoryhmä, päivällä kaksi tapaamista yritysedustajien kanssa, illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla Huutjärven koulun opettajien kokous. Sitten yritystapaaminen ja E18-kehittämistä. Illalla elinkeinotoimikunta.

Keskiviikko: Teknisen johtajan tavoiteasiaa ja iltapäivällä Cursorin kehittämistä.

Torstai: Aamulla kulttuuriasiaa, sitten toimistolla ja iltapäivällä kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien palaveri.

Perjantai: Ohjelma elää, suunniteltu kokous Helsingissä näyttää peruuntuvan (olisikin hyvä välillä hoitaa konttorilla asioita)


Hyvää syyskuun alkua kaikille!

Olli

Kommentit

Tuo Rääkkylän esimerkki näyttää pelottavalta, jos se jää ideana elämään myös Pyhtäällä. Vantaalta muuttaneena voin todeta, että meillä on huikean hyvä ja toimiva terveyskeskus. Lääkäriin ja tutkimuksiin pääsee todella nopeasti pääkaupunkiseutuun verrattuna. Ulkoistuksella ei palvelutasoa voi enää parantaa.