• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KUNTAJOHTAJAT KOOLLA

Suomen kuntajohtajat kokoontuivat viime viikolla Poriin keskustelemaan kuntien ajankohtaisista kysymyksistä. Ei ole yllätys, että kuntalaki ja sote-uudistus olivat asialistalla. Paljon kuitenkin puhuttiin kuntien tulevaisuuden roolista ja johtamisesta.

Jos sote-uudistus etenee kuten hallitus on lakiluonnoksessaan esittänyt, lähtee kunnilta kunnasta riippuen 40-70% budjetistaan muualle päätettäväksi. Näin oleellinen muutos varmasti vaikuttaa kunnan toimintaa yleisemminkin. Porissa tuotiin useammassa yhteydessä esiin näkemys, jonka mukaan kunta olisikin muuttumassa entistä enemmän verkoston johtajaksi, joka junailisi erilaisia palveluita kuntalaisten hyväksi. Itse palvelut tuottaa kyseisiin palveluihin erikoistuneet toimijat yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Toinen mielenkiintoinen näkökulma oli uudistuminen. Sitran yliasiamies Mikko Kosonen korosti, että organisaatiot eivät kuole siihen, että ne tekevät vääriä asioita, vaan siihen, että ne jatkavat aikanaan oikeiden asioiden tekemistä liian pitkään. Niin kunnissa, valtion tasolla kuin yrityksissäkin on haaste osata hylätä vanhat toimintatavat ajoissa ja ottaa uudet käyttöön ympäristömme muuttuessa.

Pyhtää on ollut esimerkki verkostoituneesta toiminnasta. Kunnan järjestämistä sosiaali- ja terveyspalveluista yli 70% on tuotettu kumppaneiden toimesta. Kaavoitustyö lähes kokonaisuudessaan tuotetaan kumppaneiden toimesta. Monia rakentamisen ja kunnossapidon tehtäviä hoitaa niihin erikoistuneet yritykset. Uskon, että tulevaisuudessa Pyhtäälläkin yhä useampi kunnan järjestämä työ tehdään kumppanien toimesta, koska se on kuntalaisten kannalta tehokkaampaa ja taloudellisempaa. Meidät kunnan organisaatiossa toimivat tämä haastaa verkostojen entistä monipuolisempaan hallintaan.


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä kehityskeskustelu sekä valmistelua loppuviikon tapahtumiin.

Tiistai:  Helsingissä, jossa ensin Sitran tapaaminen, sitten yritystapaaminen ja tapaaminen henkilöstövalmentajan kanssa.

Keskiviikko: Aamulla sote-kustannustarkastelua ja tapaaminen henkilöstövalmentajan kanssa. Iltapäivällä kehityskeskustelu. Illalla sidosryhmätilaisuus Kotkassa.

Torstai: Yrittäjän päivän seminaari Haminassa, jossa olen mukana keskustelemassa E18-kasvukäytävän mahdollisuuksista seudulle.

Perjantai: Aamupäivällä kehityskeskustelu. Iltapäivällä kiinteistöhuollon ulkoistusselvityksen läpikäynti. Illalla Yrittäjänpäivän tilaisuudessa haastateltavana Kotkan kauppatorilla.


Hyvää syksyn ensimmäistä viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Mahdollisia ulkoistuksia pohdittaessa on syytä pitää kirkkaana mielessä toiminnan realiteetit, eikä suinkaan ainoastaan tyytyä tarkastelemaan asiaa ideologisten lasien lävitse. Vielä tähän päivään mennessä en ainakaan itse ole kuullut minkään yksityisen toimijan ilmoittautuneen hyväntekeväisyyttä harrastavaksi järjestöksi ja esimerkkejä ideologian ohjaaman toiminnan negatiivisista kustannusvaikutuksista on tässäkin maassa valitettavan paljon, niin valtiollisella kuin kunnallisellakin sektorilla. Tietyissä olosuhteissa palvelun ulkoistaminen siis saattaa olla eduksi jopa taloudelliselta kannalta tarkasteltuna, mutta yksityisen sektorin kategorinen ylistäminen tehokkuuden ja taloudellisuuden osalta on kuitenkin mielestäni hieman naiivia. Ilmaisia lounaita kun ei vain yksinkertaisesti ole olemassa ja kunnan ollessa kyseessä maksun viime kädessä punnaa jokin muu taho, kuin päätöksen tehnyt vastuuhenkilö.