• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KUNTA VAI OSUUSKUNTA

Suomessa on parhaillaan kova pyrkimys uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelun rakenteita. Maan hallituksen linjaus lähtee siitä, että on muodostettava nykyistä suurempia hallinnollisia yksiköitä järjestämään palvelut. Tämän mukaan Pyhtää ei enää saisi päättää, millaisia sosiaali- ja terveyspalveluja pyhtääläisille tarjotaan ja miten ja millaisella palvelutasolla. Syystäkin olemme huolissamme siitä, pystymmekö jatkossa tarjoamaan kuntalaisillemme läheiset ja laadukkaat peruspalvelut terveydenhuollossa. Suomeksi: pääsevätkö pyhtääläiset nopeasti lääkäriin omalla terveysasemalla myös tulevaisuudessa.

Olin viime viikolla mukana ryhmässä tutustumassa Englannin uusiin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamismalleihin. Englannin terveydenhuoltojärjestelmä, National Health Service (NHS) on ollut ylpeydenaihe Britannialle. Nyt kuitenkin siellä halutaan rankalla kädellä leikata byrokratiakoneiston aiheuttamia kustannuksia ja edistää ihmisten vapautta valita palveluita. Yhteiskunnalliset yritykset ovat yksi keino tähän suuntaan.

Kävimme Koillis-Englannissa Hull’in ja Grimsbyn kaupungeissa vierailemassa muutamassa yhteiskunnallisessa yrityksessä. Kaikille oli muutama yhteinen piirre:

  • yritykset oli synnytetty julkisen toimijan, NHS:n paikallistoiminnasta muodostamalla yritys, jossa henkilöstö oli omistajina, joissakin tapauksissa myös asiakkaat
  • tekemisen ilmapiiri oli todella innostunut
  • asiakkaiden kokema palvelun laatu oli noussut verrattuna entiseen tilanteeseen
  • kustannukset olivat laskeneet
  • henkilöstön sairauspoissaolot olivat vähentyneet merkittävästi

Yhteiskunnallinen yritys toimii kuten mikä tahansa yritys; se tavoittelee voiton tuottamista. Voitosta kuitenkin vähintään puolet palautetaan yrityksen toiminnan kehittämiseen. Yhteiskunnallinen yritys voidaan nähdä välimallina julkisen palvelun ja yksityisen palvelun välissä.

Yhteiskunnallisiin yrityksiin liittyy kysymyksiä, joihin ei ole selviä vastauksia. Tärkeä kysymys on se, näyttäytyykö yksityinen yritys jotenkin ”pahalta” ”hyvän” yhteiskunnallisen yrityksen rinnalla. Näinhän ei saa olla. Toinen keskeinen avoin kysymys liittyy julkisia hankintoja säätelevän hankintalain määräyksiin. Englannissa jälkimmäistä oli tulkittu selvästi Suomea joustavammin.

On varmasti hyvä kokeilla, miten englantilainen malli toimisi Suomessa. Matkalla mukana olleet Espoon ja Jyväskylän edustajat aikovat esittää kaupungeilleen kokeilun käynnistämistä todennäköisimmin osuuskunta-muotoisella yhtiömallilla. Meillä Etelä-Kymenlaaksossa voisi olla myös paikka hakea vaihtoehtoisia ratkaisuja sote-uudistuksen täydentäjäksi. Keskustelu aiheesta varmasti alkaa.


Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä, jonka perään viestintätiimi. Iltapäivällä tapaaminen perhepuisto-ideasta sekä kunnan kotisivujen uudistamiskokous. Illalla uuden kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous.

Valtuuston kokous on katsottavissa netistä suorana lähetyksenä tai tallenteena osoitteessa http://www.kolumbus.fi/pakkidarts/pyhtaatv

Tiistai: Aamupäivällä sosiaali- ja terveysuudistuksen selvitysmiesten tapaaminen sekä Etelä-Kymenlaakson kunnanjohtajien yhteinen lounas selvitysmiesten kanssa. Iltapäivällä Hyvinvoiva Nuori-ryhmän kokous.

Keskiviikko: Esimiesvalmennuspäivä.

Torstai: Aamulla maakuntaliiton kunnanjohtajakokous. Puolilta päivin yrittäjäyhteistyötapaaminen sekä iltapäivällä yritystapaaminen.

Perjantai: Kuntaliiton kuntauudistusseminaari Helsingissä.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli