• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KUNNAT MUUTOKSESSA, ONKO SUUNTAA?

Suomen kuntakenttä on historiallisen suuren muutoksen piirissä. Kuntarakenteita muutetaan, kuntalakia uusitaan ja sote-ratkaisua sorvataan. Miltä tilanne tällä hetkellä näyttää?

Viime viikolla Valtionvarainministeriö järjesti kuntien tulevaisuutta käsittelevän tilaisuuden. Sote-ratkaisun osalta jäi tunnelma, että istuva eduskunta ei ehdi sote-lakia hyväksyä. Jos näin kävisi, me Pyhtäällä tuskin kävisimme itkemään takaiskua, päinvastoin.

Kuntalaki on uudistumassa varmemmin. Tulevaisuudessa kuntien talouden tasapainosta huolehtiminen on suuremmalla painoarvolla; mustapukuiset miehet ja naiset Helsingistä tulevat yhä herkemmin auttamaan pulaan joutuneita kuntia. Ilahduttavaa uusissa suunnitelmissa on, että valtio on tunnustanut sen, että omaa talouttaan se ei enää voi paikata siirtämällä talousongelmaansa kuntien ratkaistavaksi.

Kuntaministeri peräänkuuluttaa yhä vahvoja peruskuntia. Tavoite on hyvä, mutta samalla pitää tunnustaa, että peruskuntia voi olla erilaisia. Viime vuoden lopulla asiantuntijaryhmä, nk. ’propelipääryhmä’ esitti, että Suomessa voisi jatkossa olla kolmen tyyppisiä kuntia: metropolit, seutukaupungit, kunnat. Viime mainitut järjestäisivät lähipalvelut ja ostaisivat muut palvelut seutukaupungeilta, metropoleilta tai yrityksiltä. Ei hullumpi idea!


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamupäivällä kunnan johtoryhmän suunnittelutyöpaja. Iltapäivällä 3D-tulostuskeskuksen seurantakokous, jonka jälkeen kaavoituksen työkokous. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai:  Aamupäivällä Carean kuntakokous. Iltapäivällä kehityskeskustelu.

Keskiviikko-Perjantai: Cursorin hallituksen suunnitteluseminaari.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli