• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

KUNNAT IHMEISSÄÄN

Viime viikolla kirjoitin sote-yllätyksestä. Viikon aikana aihetta sivuttiin useissa tilaisuuksissa. Kehuja eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat saaneet siitä, että vihdoinkin pystyttiin päättämään sote-ratkaisusta. Sen sijaan täällä ruohonjuuritasolla, kunnissa ollaan ihmeissään siitä, mitä päätös merkitsee kuntien ja kuntalaisten palvelujen kannalta.

Itse sote-uudistuksessa palvelujen järjestämisvastuu siirtyy pois kunnilta sote-alueelle. Järjestäminen tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että päätetään palveluiden sisällöstä, saatavuudesta ja tuottajasta. Järjestäjä on ikään kuin ostaja. Kunta voi toimia, jos järjestäjä niin katsoo, palvelun tuottajana. Mitkä palvelut Pyhtään kunta tai sen alihankkijat voivat jatkossa paikallisesti tuottaa ovat vielä avoin kysymys.

Viime viikolla pidetyssä Etelä-Kymenlaakson kuntaliitosselvityksen ohjausryhmässä pohdittiin sote-ratkaisun vaikutusta kuntarakenteeseemme. Poistaako sote-päätös kuntaliitosten paineet vai peräti lisääkö se paineita? Varmaankin poistaa siltä osin, että sote-asiat siirtyvät nyt joka tapauksessa pois kuntien järjestämisvastuulta. Pienikin kunta voi hyvin tehokkaasti ja laadukkaasti hoitaa jäljelle jäävät opetukseen liittyvät palvelut ja tekniset työt omalla alueellaan. Seudun elinvoiman kehittämisen kannalta taas suuri kunta voisi olla tehokkaampi. Tässä poliitikoille purtavaa.

Tärkeää joka tapauksessa on, että kuntien kehittäminen jatkuu. Suomella ei ole varaa siirtää kuntien tuottavuutta parantavia kehitystoimia vuoden 2017 jälkeiseen aikaan. Näin myös Pyhtäällä.


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä viestintätiimi. Illalla valtuustoseminaari.


Tiistai:  Aamupäivällä elinkeinostrategian valmistelutyötä. Iltapäivällä seutuvaltuusto. Illalla kaavoitustoimikunta.


Keskiviikko:  Aamupäivällä valmistelua. Iltapäivällä tarkastuslautakunta.  


Torstai:  Puolilta päivin Google-yhteistyöhön liittyvä Belgian Monsin kaupungin vierailu Pyhtäällä. Illalla Saaristomarkkinoiden aloituskokous.


Perjantai: Aamupäivällä Carean johdon tapaaminen. Illalla Kotkan yrittäjägaala.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli