• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Kieli keskellä suuta

Johtamistaidon oppaat kertovat, että uudella johtajalla on 100 päivää aikaa näyttää, mikä hän on naisiaan tai miehiään. Se, kuinka dramaattisesti tuo näyttö pitää antaa, riippuu johdettavan organisaation tilasta ja taloudesta. Olen itsekin ollut tilanteessa, jossa heti alussa on ollut pakko antaa shokkihoitoa, pysäyttää päättäjät, virkamiehet ja kuntalaiset näkemään, että organisaation talous on syöksykierteessä. Helpottuneena voin sanoa, että Pyhtäällä ei tarvinnut aloittaa panssarivaunu-hyökkäyksellä, vaikka meilläkin haasteita riittää kaikki taskut täyteen.

Koko kuntakenttä on aikamoisessa myllerryksessä. Suurimmat kysymysmerkit tulevat maan hallituksen ohjelmasta. Siellä sanotaan, että muodostetaan vahvat peruskunnat, jotka muodostuvat työssäkäyntialueista. Eteläisessä Kymenlaaksossa se tarkoittaisi, että Pyhtää, Kotka, Hamina ja Virolahti olisivat tulevaisuudessa yhtä ja samaa kuntaa.

Se, minkälaista yhteistyömallia muiden kuntien kanssa Pyhtää kannattaa, on kunnan luottamushenkilöiden linjattava. Nykyinen päätös on pitää kunta itsenäisenä, tosin niin, että Pyhtää on ollut eteläisen Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspiirin aktiivinen puuhamies.

Kymen Sanomat julkaisi eilen sunnuntaina mielenkiintoisen gallupin, jossa pyhtääläiset saivat kenties myös uutta tietoa valtuutettujen mielipiteistä. Kaikki valtuutetut eivät kyselyyn vastanneet, mutta ehkä hieman yllättävää oli, että yhden kunnan malli sai suuremman kannatuksen kuin mikään muu. Sen sijaan kahden kaupungin, Kotkan ja Haminan, mallilla oli hyvin pieni tuki.

Pyhtään budjetin virkamiesvalmistelu on loppusuoralla. Sisältö selviää ensi kerran kunnanhallituksessa marraskuun puolenvälin jälkeen, mutta etukäteistietona voin kertoa, että olemme varsin kohtuullisessa tilanteessa. Minkäänlaiseen pröystäilyyn tai palvelutason parannuksiin ei ole varaa, mutta olen varma, että puristamme ylijäämäisen ehdotuksen.

Olen yhä enemmän alkanut uskoa pienuuden ekonomiaan kunnan palveluissa. Mutta pienuudella on myös ongelmansa. Eduskunta pukkaa koko ajan uutta, hyvää tarkoittavaa lainsäädäntöä eri sortin erityispalveluista. Näihin palveluihin on varmaan tarvetta, mutta pienellä kunnalla on joskus niiden järjestämisessä ylipääsemättömiä vaikeuksia. Näissä jutuissa sitä toivoisi joskus olevansa hieman nykyistä kookkaampi.

Edellä mainittu KySa:n tutkimus osoittaa, että keskustelua tarvitaan ja sitä halutaan. Mielipiteitä on syytä vaihtaa kuntien yhteistyöstä ja palveluiden järjestämisestä. Ja toivottavasti niin, että talouden realiteetit huomioidaan. Toivon, että tämä palsta on yksi foorumi, jossa sanan säilän peistä voi taittaa. Mutta yhden varoituksen annan. Tässä iässä en enää rupea lueskelemaan tai vastailemaan vihapuheisiin tai törkyviesteihin. Niiden kirjoittajille foorumeita riittää muualla aivan tarpeeksi. Mutta muutoin ANTAKAA PALAA.

Tarkoitukseni on myös referoida kunnanjohtajan viikko-ohjelmaa. Ihan kaikkea ei nettiin voi laittaa. Sen estää salassapitoa koskeva lainsäädäntö. Eli.

 

Tällä viikolla

Maanantaina: Aamulla virkamiesjohtoryhmä, budjettia, budjettia. Päivällä Kotkassa seutuvaliokunta, suurimpana asiana seudun matkailun yhteismalli. Pyhtää kannattaa riemumielin. Illalla kunnanhallitus, tuloveroprosenttia ja muuta sellaista.

Tiistaina: Aamupäivä konttorilla, iltapäivä Seutufoorumissa.

Keskiviikkona: Aamupäivällä budjettia, iltapäivällä kunnan työntekijöiden virkistys- ja liikunta ip. Illalla Maanpuolustusnaiset Pyhtään kirjastolla, kunnan kuulumiset.

Torstaina: Heti aamusta Kymenlaakson Kauppakamarin johtajuusseminaari Haminassa, loppupäiväksi kunnantalolle.

Perjantaina: Budjettia kunnantalolla ja mielenkiintoinen yritys/kehittämistapaaminen ip.

 

Hyvää viikkoa kaikille pyhtääläisille ja muille lukijoille!

Kommentit

Mainio pelinavaus Kari! Juuri tällaista avoimuutta tarvitaan.
Wow! Huikea homma konkretisoida tekeminen blogiksi. Kerrassaan raikas ja uusi kaivattu avoin tuulahdus, joka pyyhkäisee monet pölyt huhupuheineen sekä antaa tälle työllesi ansaitun nosteen:)
Hieno homma, läpinäkyvyyttä peliin niin paljon kun laki antaa myöden! Leena p.s. http://pyhtaalainen.blogspot.com/
Avoin keskustelu foorumi on hyvä asia. Pyhtään kokoisessa kunnassa asiat pysyvät tekijöiden hallinnassa, kun pidetään asiat omissa käsissä. Palvelujen laadun parantaminen on kiinni siitä halutaanko maksaa enemmän, jotta tekijöitä voidaan palkata. Sokea kustannustehokkuus ajattelu voi olla turmiollista, jos ei huomioida vaikutuksia tulevaisuudessa. Asiallinen talouskuri ja maltillinen investointi suunnittelu pitää olla, mutta on huomioitava myös ihminen (vanhus, nuori, syrjäytynyt). Avain sana on elämänlaatu. Jyrki Malinen kunnanvaltuutettu
Erinomaista! Kiitos!
Uudet ja odotetut tuulet puhaltavat Pyhtäälle. Uusi tapa kohdata kuntalaisia ja saada kontakti heihin, joita johtaa: vuorovaikutuksellinen blogi. Itsellekin tulee tunne, että oikeasti halutaan kuntalaisten parasta avaamalla uusi vaikutuskanava. Tällaisessa kontekstissa haluan yhtenä olla tekemässä vielä parempaa ja viihtyisämpää Pyhtäätä! Ennen kaikkea tukea tällaista johtamistapaa!!
Hyvä tuo KIELI KESKELLÄ SUUTA otsikko. Pyhtäällä kunnanjohtajan viisas valinta. Mutta vuosia kuntalaisena liitoskeskustelua seuranneena en ole tullut hullua hurskaammaksi. Osapuolet ovat poteroissaan ja kypärät kolisevat heitetyista pikkukivistä. Olisi aika hymistelyn ja äänten kalastelun sijaan saada esiin voimakkaampia kannanottoja. Konkreettista faktaa kehiin. Ja sitä jään oodottaamaan. Hannu Munapirtti
Luen hyvin harvoin blogeja, mutta tätä täytyy seurata. Jo tästä ensimmäisestä kirjoituksesta huokuu mielestäni se olennaisin: me kaikki, jotka olemme toimimassa Pyhtäällä kuntalaisina, virkamiehinä tai kuka missäkin roolissa, olemme ensisijassa ajattelevia, tuntevia ja kahdella jalalla seisovia ihmisiä. Toivoisin, että Pyhtäällä osattaisiin paremmin viestiä asioista esim. liittyen talouteen tai palveluiden kehittämiseen niin, että jokainen yksilö näkisi itsensä tärkeänä osana suurta kokonaisuutta voiden luottaa siihen, että päätöksiä pyritään tekemään meidän kaikkien parhaaksi. Avoimuus, läpinäkyvyys ja luottamus - siinä ovat kunnan viestinnän tukijalat. Kunnanjohtajan päiväkirja seisoo niillä jaloilla. Virkistävää huomista päivää!
Hienoa Kari! Tällainen on loistava juttu keskustelun ja avoimuuden lisäämiseksi. Toivottavasti saamme tänne vilkasta kanssakäymistä! Sorella