• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Keskussairaala kuntoon

Viime viikolla kuulimme kauan odotetun uutisen. Carean yhtymäkokous teki viimein päätöksen keskussairaalan korjauksesta. Päätöstä on julkisuudessa luonnehdittu historialliseksi. Se pystyttiin tekemään huolimatta Kotkan ja Kouvolan keskinäisestä epäluottamuksesta, joka ilmenee melkein kaikissa asioissa.

Mitä päätös merkitsee pyhtääläisten kannalta? Varmasti se turvaa monien erikoislääkäritasoisten palvelujen saamisen kohtalaisen läheltä. Pyhtääläiset äidit pääsevät jatkossakin synnyttämään Kotkassa. Vaihtoehtona olisi saattanut olla Helsinki tai Porvoo.

Tuleva keskussairaala on erilainen kuin entinen. Hoitokäytänteet ovat muuttuneet. Sairaalassa käydään saamassa hoito tai toimenpide ja palataan illaksi kotiin. Tulevaisuudessa yhä enemmän tutkimuksista pystytään tekemään kotona, kun etädiagnostiikka kehittyy. Vai mitä sanotte siitä, että jo viime vuonna kerrottiin IBM:n tietokoneen pystyvät tekemään paremman diagnoosin kuin kukaan lääkäri maailmassa. Kehitys kotidiagnostiikassa on vasta alussa.

Pyhtääläisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Attendo. Attendo käyttää keskussairaalan palveluja, mutta voi tarvittaessa hankkia erikoislääkäripalveluja muualtakin tai tuottaa niitä itse. Uskon kuitenkin, että myös jatkossa Carea tulee olemaan Attendon alihankkija keskussairaalaremontin parantaessa Carean kilpailukykyä.

Ei ole pyhtääläisten kannalta vähäpätöistä, miten Carean palvelut kehittyvät. Jokainen pyhtääläinen vastasyntyneestä ikäihmiseen maksaa suuruusluokaltaan 1000 euroa vuodessa Carean palveluista, käytti niitä itse tai ei. Paras on, että tuolla tonnilla saadaan laadukasta ja vaikuttavaa palvelua.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen Helsinkiin, jossa neuvottelu Keihässalmen kehittämisestä. Illalla kunnanvaltuusto.

Tiistai: 3D Navetta -kehittämisprojektin avausseminaari.

Keskiviikko: Aamulla ICT Kymin palvelujen seurantakokous. Aamupäivällä vielä tapaaminen kuntalaisen kanssa. Iltapäivällä Carean toimitusjohtajan läksiäiset.

Torstai: Konttoripäivä.

Perjantai: JUHANNUSAATTO.

Hyvää juhannusviikkoa kaikille!

Olli