Muutama päivä sitten luimme murheellisia uutisia Kotka-Hamina seudun yrittäjäilmastosta. Tutkimuksen mukaan se oli valtakunnan heikoin.
Selityksiä tällaiseen tulokseen varmasti on, mutta enemmän tai vähemmän ne ontuvat. Selvää on, että kun koko Kymenlaakso on ollut metsäteollisuuden rajujen saneerausten kohteena, on sillä ollut vaikutusta myös pienten ja keskisuurten yrittäjien bisneksiin ja mielialaan. Mutta jos lykkäämme syyn vain globalisaation ja muiden sivistyssanojen niskaan, laitamme päämme vastuuttomasti puskaan.
Lehtitiedoista ei käynyt ilmi, vaihteliko yrittäjäilmapiiri seudun eri kunnissa. Eteläinen Kymenlaakso on kovin erilainen näkövinkkelistä riippuen. Se maailma, jossa Kotkassa eletään, on kovin poikkeava, jos sitä verrataan vaikkapa Miehikkälään.
Eteläisessä Kymenlaaksossa on tehty huimasti töitä viime vuosina yrittäjyyden eteen. Luulen, että tuo huono tulos osoittaa sen, että kaikesta ponnistuksesta huolimatta, ei ole päästy aitoon vuorovaikutukseen niiden perusyrittäjien kanssa, jotka tätä maata kuitenkin pystyssä pitivät. Konepajan nurkkakopissa yrittäjä ei ehkä aina jaksa innostua huimista imago-kampanjoista tai seminaareista, joissa painetaan aika usein pää pilvissä.
Seutukunnan yritykset ja kunnat ovat perustaneet jo kauan sitten yhteisen kehitysyhtiön, joka nykyiseltä nimeltään on Cursor Oy. Se on saanut mairittelevia arvioita, kun eri alueiden vastaavia yhtiöitä on verrattu toisiinsa. Mutta tuoreena kunnanjohtajana on selvästi voinut aistia, että yrittäjät kaipaavat vuorovaikutusta ja tekemistä aivan omilla nurkillaan. Kutsuisin sitä elinkeinopolitiikan lähipalveluksi. Kunta ei voi ulkoistaa omilla nurkillaan keskusteluja ja kanssakäymistä kehitysyhtiölle.
Asioihin voi vaikuttaa ja niitä voidaan aina parantaa. Jokainen voi myös miettiä, kuinka itse toimii. Kuuluuko niihin, jotka aina heräävät väärällä jalalla ja kaivavat esiin kustakin jutusta ikävät puolet. Vai haluaako kuulua niihin, jotka luovat positiivista ilmapiiriä ja nälvimisen sijasta kannustavat muita.
Omaan ohjelmaani olen kirjannut seuraavia asioita:
- Yrityskäynnit. Uuden kunnanjohtajan tulee tuntea paikkakunnan yritykset ja yrittäjät. Ensi viikolla aloitetaan.
- Yrittäjien aamukahvit. Pyhtään Yrittäjien kanssa sovittiin, että ensimmäinen aamukahvitapaaminen on kunnan järjestämänä kunnantalolla.
- Uusien yritysten perustajat kutsutaan kunnantalolle kerran vuodessa.
Ja paljon muutakin pitää tehdä. Jos ei heti vuodessa Suomen paras yrittäjäilmapiiri, niin ainakin melkein.
Tällä viikolla
Maanantai: Johtoryhmä, valmistautumista Kaakko 2011 valmiusharjoitukseen, budjetti hiukan ja pikku silppua.
Tiistai: Aamupäivä pelkkää budjettia, iltapäivällä Cursoriin
Keskiviikko-Torstai: Kaakko 2011 Kuusankoski-talolla
Perjantai: Pyhtään matkailuhankkeita koko päivä.
Hyvää viikkoa 45 kaikille!
Kommentit