• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

EI MINUN TAKAPIHALLENI

Ei minun takapihalleni, (engl. Not In My BackYard, NIMBY). Niin, asia voisi olla hyvä, kunhan säästätte minun takapihani, naapuruston, ulkoilualueeni.

Melkein aina, kun suunnitellaan jotakin uutta, joka veisi yhteisön etua eteenpäin, astuu yksilö esiin ja ilmoittaa että ei onnistu. Tuulivoima on hyvää, kunhan se ei näy eikä kuulu (paitsi jos saa siitä itse rahaa, jolloin se saa näkyä ja kuulua). Varokaa oikaisemasta tietä minun tonttini läpi. Täällä ollaan käyty ikiaikaisesti hiihtämässä, ei siihen voi mitään rakentaa. Ja jos voisikin, ei ainakaan mitään suurta.

Näinhän se on, oma lähiympäristö on tärkeämpi kuin kaukainen ympäristö. Rakentakoot tuulivoiman Kemiin ja kylpylähotellin Lappeenrantaan. Tärkeää on, että oma ympäristö ei muutu. Ei se ole ennenkään muuttunut.

Olisikohan tässä maassa yhtään voimalaitosta, moottoritiekilometriä, asuinaluetta tai kylpylähotellia, jos näiden naapuri olisi ollut hankkeesta päättämässä? Kuitenkin yhteisen hyvinvointimme kannalta on ollut kiistatta tärkeää, että yhteiskunnan ajamia hankkeita on pystytty toteuttamaan. Jos tuhat hyötyy ja yksi kokee haittaa, onko demokraattista, että tuo yksi pystyy torppaamaan enemmistön kannattaman hankkeen?

Olemmeko me Suomessa luoneet yksilölle liian vahvan suojan asioissa, joissa suuret joukot hyötyisivät? Eikö meillä olekaan demokraattista enemmistövaltaa vaan vähemmistön harvainvaltaa? Pitäisikö olla?

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä yritystapaaminen.

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamulla neuvottelu teknisten palvelujen ulkoistukseen liittyvistä henkilöstökysymyksistä. Iltapäivällä tiedotustilaisuus Pyhtään sote-palveluista, minkä jälkeen seutuvaltuuston kokous.

Torstai: Aamulla uusiutuvan energiatuotannon esittely. Iltapäivällä Keihässalmen pakastamoon liittyvä kokous.

Perjantai: Asioiden valmistelua.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Kunnanjohtajan ihmettelyyn: "Eikö meillä olekaan demokraattista enemmistövaltaa vaan vähemmistön harvainvaltaa?" on helppo yhtyä. Minkä takia esimerkiksi kunnallisissa mielipidekysymyksissä käytetään niin harvoin mahdollisuutta kuntalaisäänestyksen toteuttamiseen, vaikka se teknologian ja kustannusten puolesta olisi nykypäivänä täysin mahdollista? Mikäli perimmäisenä tarkoituksena on ajatella yhteisön etua, niin aivan ensimmäiseksi täytyisi selvittää mitä mieltä yhteisö asiasta on,. Monet asiat kuitenkin ovat mielipidekysymyksiä eli vaihtoehtoisia tapoja päästä tavoitteeseen useimmiten löytyy. Valitettavan usein tämä selvitystyö jätetään tekemättä ja luotetaan sokeasti parhaiten lobbaavien erehtymättömyyteen. Tässä vaiheessa ollaan jo otettu suuri loikka harvainvallan puolelle. Yhteisön etu ei siis välttämättä toteudu edustuksellisen demokratiankaan keinovalikoimalla, mikäli elintärkeät pohjatyöt jätetään suorittamatta. Kunnanjohtajan kirjoituksessa nousee esiin tuulivoiman tilanne, joka on kauniistikin sanoen hieman vastatuulinen. Syy nykyiseen tilanteeseen löytyy eduskunnan tekemistä vastuuttomista tukipäätöksistä, joilla yhteisön etua ei ole edes pyritty toteuttamaan. Näillä toimilla kauniista ajatuksesta uusiutuvan energian lisäämiseksi on tehty rahasampo globaaleille yrityksille, jotka vähät välittävät yhteisöön kohdistuvista ekonomisista tai ekologisista arvoista. Pienellä maalla nimeltä Suomi ei vain yksinkertaisesti ole varaa tähän nykyiseen ympäristöpolitiikkaan. Hyvää luettavaa tuulivoiman negatiivisista vaikutuksista kansantaloudelle löytyy esimerkiksi kansanedustajaehdokas Eija-Riitta Korholan kotisivuilta.