• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

DEMOKRATIA VAI VALINNANVAPAUS?

Viime viikolla pidimme kaksipäiväisen valtuustoseminaarin Pyhtään palvelustrategiasta. Seminaarissa käytiin erittäin hyvää keskustelua kunnan palveluista; kaikki ymmärsivät, että on tehtävä merkittäviä tuottavuutta parantavia toimenpiteitä, jos palvelut aiotaan pitää hyvällä tasolla ilman, että kustannukset karkaavat käsistä.

Eräs mielenkiintoisimmista keskusteluaiheista liittyi siihen, missä määrin tarvitaan demokraattista päätöksentekokoneistoa lautakuntineen palvelujen järjestämiseen. Olisiko hallinnollisesti yksinkertaisempaa jakaa palveluseteleitä niille, jotka palveluihin ovat oikeutettuja ja antaa ihmisten itse valita, keneltä he palvelun näillä seteleillä hankkivat? Kunnan tehtäväksi jäisi varmistaa, että laadukkaita palveluntuottajia on tarjolla. Palveluntuottajien välille syntyisi laatukilpailu, joka tietenkin hyödyttäisi palvelujen käyttäjiä, siis kuntalaisia.

Onko tällainen toimintatapa liian hyvä ollakseen totta?

Nykyisellään lainsäädäntö ei ihan mahdollista puhtaaksi vietyä palvelusetelijärjestelmää; aina on oltava kunnan itse järjestämä vaihtoehto. Ruotsalainen Pyhtään ystävyyskunta Nacka on toteuttanut palvelusetelijärjestelmän hyvin pitkälle. Käytännössä kaikki kunnan järjestämät palvelut ovat palvelusetelin piirissä. Asiakastyytyväisyys palveluihin on häkellyttävän korkea. Miksi me emme rohkene mennä yhtä pitkälle Suomessa? Olemmeko vielä tsaarinaikaisen ajattelun vankeja; lautakunta ja viranomainen tietää paremmin mikä on hyvä ihmiselle kuin ihminen itse.

Uskon, että ennen pitkää uskallamme luottaa fiksujen ihmisten valinnanvapauteen ja samalla yksinkertaistaa kuntien hallintoa merkittävästi.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmän viikkokokous. Sen jälkeen kunnan maa-alueiden arvonmääritykseen liittyvä tapaaminen. Puolilta päivin valmisteluistunto seudun kunnanjohtajien kanssa elinkeinopolitiikan yhteistyöryhmän tehtävistä. Iltapäivällä tuulivoimaoperaattorin tapaaminen. Illalla kunnanhallituksen iltakoulu palvelustrategiasta.

Tiistai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien tapaaminen Kymenlaakson liiton kanssa. Iltapäivällä Kymenlaakson liiton johto Pyhtäällä. Illalla Julkisten hankintojen ilta Pyhtään kirjastolla klo 18 alkaen: KAIKKI YRITTÄJÄT TERVETULOA!

Keskiviikko: Keihässalmen kalasataman ympäristön kehittämiseen liittyvä koko päivän työpaja.

Torstai: Aamupäivällä tuulivoimakaavaan liittyvä kokous. Iltapäivällä Hyvinvoiva Nuori -ryhmän kokous.

Perjantai: Lomapäivä.

 

Hyvää viikkoa ja kesän alkua kaikille!

Olli