• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

BUDJETIN TYÖSTÖÄ

Nyt on haastetta. Suomi on elänyt yli varojensa. Hallituksen tavoitteena on kiristää kuntataloutta 2 miljardilla eurolla niin, että 1 miljardi toteutetaan kuntien omilla toimilla, mukaan lukien veronkorotukset. Toinen 1 miljardi on tavoitteena saavuttaa keventämällä kunnille määrättyjä tehtäviä. Pyhtäällä valtiontalouden tasapainotusohjelma näkyy valtionosuuksien rajuina leikkauksina. Nämä johtaisivat ensi vuonna yli miljoonan euron alijäämään, jos toimintaa jatkettaisiin entiseen malliin.

Harmi vain, niitä kuntien tehtävien karsintaa ei ole näkynyt. Päinvastoin, kunnille sataa jatkuvasti uusia tehtäviä. Tuosta miljardin euron tehtävien karsinnasta sosiaali- ja terveysministeriö on toistaiseksi pystynyt tunnistamaan 60 miljoonan kohteet, siis käytännössä ei mitään.

Me siis joudumme kovasti pohtimaan, mikä on ikävistä vaihtoehdoista vähiten ikävä. Korotammeko veroja? Lopetammeko joitain kuntalaisille tarjottavia palveluita? Teemmekö alijäämäisen budjetin? Viime mainittu on perusteltavissa silloin, jos uskomme tulojemme kasvavan merkittävästi lähivuosina.

Valtuuston kanssa puimme budjettia viime viikolla, ja tällä viikolla työ jatkuu. Erityinen haaste tällaisessa niukkuudenjakotilanteessa on se, että joudumme käyttämään punakynää monien sellaisten asioiden kanssa, jotka sinänsä ovat hyviä ja perusteltuja. Mukavampi olisi kehitellä uusia palveluja.

Tulevaisuudenkuva kuntakentällä on se, että kunta huolehtii sille lakiteitse määrätyistä tehtävistä ja muut palvelut toteutetaan muiden toimesta; vapaaehtoistyön ja yritystoiminnan kautta. Joka tapauksessa Suomessa tarvitaan keskustelua kuntien roolista tulevaisuudessa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin tapaaminen Siltakylän kauppakeskuksen kehittäjän kanssa. Iltapäivällä Kaunissaaren sataman katselmus.

Tiistai: Aamulla budjetin muokkaamista. Iltapäivällä 3D-tulostuskeskittymän suunnittelukokous.

Keskiviikko: Aamulla terveysaseman kunnostamisen kustannuslaskelmien läpikäynti. Puolilta päivin Aalto-yliopiston palaveri 3D-tulostuksesta. Iltapäivällä seutuvaltuusto.

Torstai: Aamupäivällä kunnallistekniikan palvelukuvausten läpikäynti. Iltapäivällä Pyhtään Yrittäjien tapaaminen opastuksesta. Tämän jälkeen valtuuston infotilaisuus ensi vuoden budjetista.

Perjantai: Aamulla pienvenesatamien kehittämisprojektin tapaaminen.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli