• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Aika entinen ei koskaan enää palaa

Keskustelu työn tekemisen tulevaisuudesta on käynyt vilkkaana viime vuosina. ”Robotit tulevat ja vievät työt”. On tehty pitkiä listoja töistä, jotka häviävät. On myös lyhyempiä listoja uusista töistä, joita ei vielä ole.

1800-luvun työt tehdään jo lähes kaikki koneilla ja niihin töihin taitaa nykyväestöstä osallistua vain muutama prosentti työväestä. Valtaosa nykyisistä töistä on siis sellaisia, jotka ovat syntyneet 1800-luvun jälkeen.

Pyhtään kunnassa oli 1960-luvun lopulla 25 lautakuntaa, kun niitä nykyisin on neljä. Enää ei tarvita hevosenottolautakuntaa. Informaatioteknologia on tuonut hallintoon tehoa.

Kaikesta uudistumisesta huolimatta maailma ei ole valmis. Vaikka työkalut ovat valtavasti kehittyneet, edelleen löytyy monttuja tiessä tai ikääntyneet kärsivät yksinäisyydestä. Ei kai työkalujen paraneminen merkitse työn loppumista? Historia ei tätä ajatusta ainakaan tue. Haasteena meillä on luoda uusia toimintatapoja, jotka ovat tulleet mahdollisiksi työkalujen kehittymisen ja niiden laskeneiden hintojen myötä.

Jos haikaillaan ’entisten hyvien aikojen’ perään ja vastustetaan muutosta ja uudistumista on varmaa, että löydämme itsemme takapajulasta muiden porhaltaessa ohi. Entisillä eväillä emme pärjää. Tämä koskee niin kuntaa, yrityksiä kuin kansakuntaakin.

Entisen kesäpyhtääläisen Junnu Vainion sanoin: Aika entinen ei koskaan enää palaa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamupäivällä kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä kirjanpitoasioita ja  tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä Kymenlaakson kuntajohtajien kokous. Iltapäivällä Kymenlaakson maakuntauudistusprojektin johtoryhmä.

Keskiviikko: Toimistopäivä, asioiden valmistelua.

Torstai-Perjantai: Kuntajohtajapäivät Oulussa.

 

Hyvää kesäviikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti