• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

3D-tulostus etenee nopeasti mutta jähmeästi

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta teetti vuonna 2013 raportin ’Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset ratkaisut’. Raportin pohjalta seudullamme päätettiin lähteä edistämään tavaroiden 3D-tulostuksen käyttöönottoa osana yritysten tuotantoprosessia. Kyseinen teknologia valikoitui painopistealueeksi siksi, että seudullamme on runsaasti uudistumistarpeessa olevaa teollisuutta metsäteollisuuden myllerryksen jäljiltä. Laitettiin siis pystyyn projekti ”3D Navetta”, joka sijoittautui Pyhtäälle Timo Teipin Navetan tiloihin. Projektiin saatiin mukaan Suomen paras 3D-tulostusasiantuntemus Aalto-yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun (nyk. Xamk) muodossa. Projektia johtamaan valjastettiin seutumme kehitysyhtiö Cursor.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta teki seurantaraportin viime vuonna. Sen mukaan ennustetuista sadasta teknologisesta ratkaisusta vauhdikkaimmin etenevien top-10 ratkaisujen joukossa oli myös tavaroiden 3D-tulostus. Olimme siis valinneet oivallisen ratkaisun seutumme teollisuuden uudistajaksi.

3D Navetta projektina päättyy tällä viikolla. Mitä saimme aikaan?

Saimme nostetuksi yritysten ja jossain määrin myös seudun asukkaiden tietoisuutta 3D-tulostuksen mahdollisuuksista. Saimme tiivistetyksi seudun yhteistyöstä yliopistojen ja ammattikorkeakoulun kanssa. Kasvatimme osaamista seudullamme. Onnistuimme tärkeässä tavoitteessamme saada projektin jälkeen jatkuvuutta asialle: on perustettu yksityisellä pääomalla toimiva 3D-tulostukseen erikoistunut yritys.

Mutta, me epäonnistuimme tavoitteessamme saada seutumme yritykset oivaltamaan 3D-tulostuksen mahdollisuudet omassa toiminnassaan ja ottaa menetelmä käyttöön (tästä on myös positiivinen poikkeus).

Olen huolestunut suomalaisen ja seutumme yritysten varovaisuudessa uudistaa toimintaansa. Ehkäpä kahden vuoden projekti oli liian lyhyt yritysten uudelleen suuntaamiseen. Toivon, että 3D Navetta on aukaissut yritysjohdon silmät näkemään ne mahdollisuudet omalle kilpailukyvylleen, jota teknologia tarjoaa. Viime peleissä menestyvät yritykset tuovat elinvoimaisuutta ja työpaikkoja seudullemme.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä yritystapaaminen, jonka jälkeen tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä seutuvaliokunta. Loppupäivällä asioiden valmistelua konttorilla.

Keskiviikko-Perjantai: Cursorin hallituksen suunnitteluseminaari.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti